Word een expert in etiketten lezen

Word een expert in etiketten lezen

 

Suikervrij, minder vet, een goede, groene keuze! Allemaal uitspraken die je kunt tegenkomen op de verpakkingen van voedingsmiddelen in de supermarkt. Alles in een fraaie verpakking met leuke afbeeldingen van vers fruit of groente. Maar laat je niet misleiden. Het is ondertussen wel bekend dat alle kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes vol zitten met geraffineerde suiker. Maar er zijn ook producten waarvan je denkt dat het een gezonde keus is maar ook die kunnen boordevol suiker zitten. Word daarom een expert in het lezen van etiketten.

 

Laat je niet misleiden

 

Dat bord heerlijke tomatensoep uit blik ziet er reuzegezond uit. Maar voordat je eraan begint doe je er goed aan het etiket er eens op na te lezen. Je zult zien dat het gezoet is met geraffineerde suiker. En die lekkere vruchtenyoghurt dan? Op de verpakking staat suikervrij. Lees toch het etiket en je zult zien dat het zuivelproduct wel kunstmatige zoetstoffen bevat, zoals aspartaam, sorbitol of sucralose. Denk niet dat alleen witte suiker slecht is voor je. Ook basterdsuiker, rietsuiker en bijvoorbeeld fructosestroop zijn allemaal familie van de geraffineerde suiker!

 

Geen light

 

Je wilt afvallen en minder suiker eten. Tijdens het boodschappen doen zal je merken dat je dan eerder geneigd bent de lightversie te nemen van de producten die je vroeger at of dronk. Maar let daarbij goed op. Ook in light frisdrank zitten veel suikers die niet goed voor je zijn. Of de producent gebruikt een ander ingrediënt om jouw voeding toch dat lekkere zoete smaakje te geven. Helaas word je vaak op het verkeerde been gezet en blijken al die gezondere keuzes helemaal niet zo gezond te zijn.

 

Lees goed

 

Als je je eens goed gaat verdiepen in wat er nu eigenlijk allemaal op zo’n etiket staat, kan het gebeuren dat de moedeloosheid je overvalt. Behalve in de zakjes en pakjes zit er ook suiker in producten waarvan jij dacht dat ze gezond voor je waren. Je wist misschien niet dat er ook suikers worden toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, vleeswaren, augurken en blikgroente. Door de bomen zie je het bos niet meer en steeds meer vertwijfeld loop je door de supermarkt.

 

Misleiding

 

Als je bezig bent met een dieet let je natuurlijk goed op welke producten je koopt. Wanneer je gewicht wilt verliezen staan er soms producten op je voedingslijst die als goed worden bestempeld. Rode sauzen worden bijvoorbeeld aangeraden als zijnde een gezonde keus, omdat deze sauzen weinig tot geen vet bevatten. Maar lees eens het etiket van een tube ketchup, je komt erachter dat de saus boordevol suiker zit en dus helemaal niet zo’n gezonde keuze blijkt te zijn. Wees daarom alert en zoek eens goed uit welke andere benamingen er worden gegeven aan suiker. Heel veel suikervervangers zijn alsnog niet goed voor je gezondheid.

 

Wat dan wel?

 

Je denkt nu misschien dat je helemaal niets meer mag eten, maar niets is minder waar. Er zijn voldoende producten waar geen of alleen maar natuurlijke suikers in voorkomen. Het is gewoon een kwestie van goed de etiketten bestuderen en dan te bepalen of het product geschikt is voor jou en je gezonde suikervrije eetpatroon. Wen eraan dat je niet alleen de voorkant van die mooie verpakkingen bekijkt maar ook de achterkant. De producent is verplicht alle ingrediënten die er gebruikt zijn te vermelden.

 

Verdiep je in het etiket

 

Het is natuurlijk aan jou om je te verdiepen in de toegevoegde elementen aan voeding. Bekijk alle pakjes, zakjes en blikken en laat je informeren over E-nummers, suikervervangers en allerlei uitdrukkingen die er gebruikt worden.