Wanneer ben je verslaafd aan geraffineerde suiker?

Wanneer ben je verslaafd aan geraffineerde suiker?

De meeste mensen weten van zichzelf niet dat ze verslaafd zijn aan geraffineerde suiker. Dit komt doordat ze niet doorhebben hoeveel suiker ze binnenkrijgen. Ze komen er pas achter dat ze eraan verslaafd zijn zodra ze stoppen met het eten van suiker. Er is helaas nog een grote groep mensen die zichzelf afvraagt waarom je zou stoppen met suiker? De voornaamste reden is dat je jezelf uiteindelijk een stuk beter voelt en je meer energie krijgt. Daarnaast kan je ook gezonder gaan leven en gewicht verliezen door suiker te laten staan.

Door alternatieven voor suiker te zoeken sta je al snel beter in het leven. Eventueel kan je voor jezelf nagaan of je verslaafd bent aan geraffineerde suiker. Een aantal kenmerken van een suiker verslaving meestal wel aanwezig. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Kenmerken van een suikerverslaving

Je hebt net een flinke maaltijd gegeten en na een half uur heb je honger of trek. Je hebt zin in iets lekkers, maar eigenlijk heb je geen idee wat. Dit is een duidelijk kenmerk van een suikerverslaving. Je lichaam kan niet na een flinke maaltijd alweer honger hebben. Voor je lichaam zat er waarschijnlijk te weinig suiker in je maaltijd. Het gevolg is dat je hersenen een signaal geven om op zoek te gaan naar eten met suiker. Snoep en koek kunnen een enorme aantrekkingskracht op je lichaam hebben. Of je gaat juist op zoek naar snacks met een hoog gehalte aan koolhydraten. Dit zijn allemaal kenmerken van een suikerverslaving.

Problemen met de bloedsuikerspiegel

Een probleem waar veel geraffineerde suiker verslaafde tegenaan lopen is een probleem met de bloedsuikerspiegel. Dit kenmerk van een verslaving merk je vooral als je honger hebt. Je lichaam begint te trillen en je kan wazig gaan zien. Je hebt last van een hongergevoel en je bent snel geïrriteerd. Het is heel eenvoudig om ruzie met iemand te krijgen zodra je last krijgt van een lage bloedsuikerspiegel. Je suiker daalt en je wil zo snel mogelijk eten hebben en het liefste met geraffineerde suikers. De problemen kunnen opgelost worden door suiker voortaan te mijden.

Lichamelijke klachten door een suikerverslaving

Naast problemen met de bloedsuikerspiegel kan je last krijgen van verschillende lichamelijke klachten door een suikerverslaving. Als je last hebt van een suikerverslaving dan kan je regelmatig hoofdpijn klachten hebben. Deze klachten ontstaan doordat je lichaam schreeuwt om suiker. Als je regelmatig zonder reden last hebt van hoofdpijn dan kan een suikerverslaving de oorzaak zijn. Je kan last krijgen van een slechte huid en puistjes. Daarnaast is suiker voedsel voor schimmels. De meeste schimmelinfecties ontstaan door het eten van teveel suiker. Als je telkens een terugkerende schimmelinfectie hebt dan kan geraffineerde suiker de oorzaak zijn.