Suikervrij blijven? Houd stand!

Suikervrij blijven? Houd stand!

Verjaardagen en partijen zijn bij uitstek de plekken waar je sterk in je schoenen moet staan als het gaat om suikervrij eten. Wanneer je beleefd de appeltaart met slagroom afslaat, krijg je standaard veel commentaar. Je moet niet zo ongezellig doen, een klein stukje kan toch best? Tante Ans is maar een keer per jaar jarig dus je kunt best die plak natte cake even opeten. Laat je niets wijsmaken. Nu jij begonnen bent met het verbannen van suiker uit je eetpatroon, zal je echt wel met tegenstand te maken krijgen. Bedenk dan altijd waar je het voor doet, niet voor niets heb je het besluit genomen gezonder te gaan eten. Je wilt je beter voelen, gewicht verliezen en energiek door het leven gaan.

Een vast patroon

Verjaardagen verlopen vaak volgens een vast patroon, koffie met suiker en melk en een lekker taartje. Daarna volgen de toastjes met beleg, borrelnoten en zoute pinda’s, stukken leverworst met mosterd en daarna gaat de frituurpan aan om de bitterballen en vlammetjes warm te maken. Trap er niet in, de volgende dag heb je er spijt van. Gelukkig zijn er ook mensen die naast alle bewerkte voedsel ervoor zorgen dat er wat gezonds te knabbelen ligt. Rauwkost is supergezond en nog lekker ook. En als je raar wordt aangekeken als je vraagt om een glas kraanwater, vraag dan eens om mineraalwater uit een pak. Feit is dat je je eigen plan moet trekken en je niet moet laten weerhouden je gezonde leefstijl vol te houden.

Op kantoor

Er is altijd wel iemand jarig op kantoor dus als je niet uitkijkt, word je bijna elke dag wel geconfronteerd met een stuk slagroomtaart, kersenvlaai of zelfgebakken chocoladecake. Misschien kan je met je collega’s afspreken dat er maar een keer per maand wordt getrakteerd in plaats van iedere keer. Of zorg ervoor dat je een alternatief bij de hand hebt. Eet een stuk fruit of rauwkost en laat je niet verleiden tot het nemen van een stuk taart voor de gezelligheid.

Haastige spoed

Haast, haast, haast, het ontbijt is erbij ingeschoten en het is druk op je werk. Voor je het weet gris je een reep chocolade uit je tas om het flauwe gevoel weg te werken. Tussen de middag snel naar de kantine waar dat saucijzenbroodje naar je schreeuwt: eet mij. Vlug drink je nog een cappuccino en zit je weer achter je bureau. Rond vier uur krijg je echt trek en heb je zin in een middagdutje. Even zo’n lekkere roze koek eten met een glas cola en je hebt weer energie. Dacht je. Want een eetpatroon als dit zal ervoor zorgen dat je je nooit echt optimaal en energiek voelt. Je suikerspiegel schommelt en is niet in balans. Wanneer je denkt dat je dit gevoel op kunt lossen door het eten van suiker komt bedrogen uit.

Zoek alternatieven

Zorg ervoor dat je ontbijt met gezonde en onbewerkte producten. Neem zelf bakjes met salade en rauwkost mee naar kantoor of verjaardagen. Je komt dan minder makkelijk in de verleiding om je op een stuk taart te storten. Zorg ervoor altijd een flesje water bij de hand te hebben. Water zuivert en voert afvalstoffen vakkundig af. Tegenwoordig zijn er bakjes te verkrijgen met lekkere ‘snoep’ tomaatjes of kleine komkommers. Deze smaken heerlijk. Je
zult merken dat je zin in zoetigheid op een gegeven moment verdwijnt. Maak er een sport van zo gezond mogelijk te eten en op zoek te gaan naar alternatieven voor suikerrijke producten. Na een aantal weken vergaat je de lust in taart, snoep en koek. Je bent dan afgekickt van suiker!