suikergoed

Suikergoed

Het is opvallend dat de meeste mensen suiker associëren met goed. Waarschijnlijk ligt dat grotendeels aan onze opvoeding. Bij de bakker kreeg je een snoepje en als je heel lief was kreeg je het laatste koekje uit de trommel. Toch wist iedereen toen al dat suiker slecht is voor je gebit en dat je er dik van wordt. Maar nog steeds wordt suiker geassocieerd met gezelligheid. Het koekje bij de koffie, dat stukje chocola bij de thee en chips en frisdrank bij een avondje film kijken. Suiker is gezellig.

Gesuikerde gezegdes

Met suiker op de tong spreken, dat betekent zoveel als lieve woordjes tegen iemand zeggen. Heb je een suikeroompje, dan heb je het goed. Die stopt jou af en toe wat geld toe. Zo klaar als een klontje, het is duidelijk. Sinterklaas brengt je suikergoed, heerlijk verwend worden met al die gesuikerde lekkernijen.

Suiker is zoet

Zoete woordjes doen het altijd goed. Op een of andere manier hebben we het idee gekregen dat alles wat maar gesuikerd is, lekker is. Wanneer je wilt proberen je leefstijl te veranderen en te minderen of zelfs te stoppen met suiker eten, wordt je soms meewarig aangekeken. Er zullen mensen zijn die je op andere gedachten proberen te brengen. Je krijgt vast en zeker opmerkingen te horen dat een klein beetje suiker zo slecht niet kan zijn.

Gewend

We zijn gewoon heel erg gewend aan alle zoetigheid die we ons hele leven al hebben gegeten en ook heel belangrijk, we zijn ons vaak helemaal onbewust van het feit dat suiker aan bijna alles wordt toegevoegd door de voedingsindustrie. Zonder dat we het weten worden we helemaal volgeladen met geraffineerde suikers. Daarom is het goed je bewust te worden van de gevaren die een teveel aan suiker met zich meebrengen.

Kind en snoep

Kinderen krijgen al heel vroeg door dat ze beloond worden met suiker. Maar het komt natuurlijk ook voor dat een kind zoet gehouden wordt met suiker. Hoe verleidelijk is het om na een drukke dag je kind even met een bakje chips op de bank te zetten. En hoe vaak geef je toe als een kind blijft zeuren om een snoepje. Om maar even rust te krijgen, deel je kwistig snoep en koek uit. Toch zal je dit gedrag moeten veranderen als je echt een gezondere leefstijl wilt hebben.

Niet moeilijk

Als je je bewust bezig gaat houden met gezonde voeding, merk je al snel dat je bij het woord suiker niet meer zo´n positief gevoel hebt. Zeker niet wanneer je de negatieve gevolgen van geraffineerde suiker eens goed onder de loep neemt. Er bestaan websites met lange lijsten van alle nadelige gevolgen die een overmatige suikerconsumptie opsommen en daar word je echt niet blij van. Je zult de knop moeten omzetten, je komt er al snel achter dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn.

Schrijf eens op

Misschien ben je nog niet begonnen met een gezonde leefstijl zonder geraffineerde suiker en onbewerkte producten, maar ben je wel geïnteresseerd in het doorbreken van het idee dat suiker helemaal niet zo goed voor je is, koop dan eens een mooi notitieboek voor jezelf en noteer een week lang heel eerlijk wat je allemaal eet. Je hoeft het niet aan een ander te laten zien, dus probeer echt alles op te schrijven. Na deze week ga je dan eens precies uitzoeken waarvan al je voeding is gemaakt. Het zal je opvallen dat je een grote hoeveelheid chemische stoffen en geraffineerde suikers tot je hebt genomen. Dit zal je helpen bij het maken van een beslissing om je levensstijl drastisch om te gooien en niet meer te geloven in sprookjes over suiker