Zuiveltoetjes

Zuiveltoetjes zijn vaak niet gezond voor kinderen

De meeste ouders geven hun kinderen na de maaltijd een zuiveltoetje. Een groot aantal kinderen drinkt namelijk te weinig zuivel in Nederland. Met een zuiveltoetje hopen ouders toch nog een beetje extra zuivel binnen te krijgen. De meeste toetjes zijn voorzien van een smaakje. Ze vallen sneller in de smaak vergeleken met een glas melk. Ondanks dat veel ouders de kinderen een zuiveltoetje geven blijkt uit een recent onderzoek dat de toetjes helemaal niet gezond zijn.

90% van de zuiveltoetjes is ongezond

Vanwege de enorme populariteit van zuiveltoetjes besloot de voedselwaakhond Foodwatch een onderzoek in te stellen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft eisen waaraan voeding voor kinderen moet voldoen. Foodwatch besloot 51 bekende zuiveltoetjes voor kinderen te testen. Ze besloten de toetjes langs de meetlat van WHO te leggen. Om te kijken of de toetjes eigenlijk wel gezond zijn voor onze kinderen. Uit het onderzoek van Foodwatch bleek dat 90% van de zuiveltoetjes voor kinderen helemaal niet gezond zijn.

Suikergehalte blijkt veel te hoog te zijn

De 51 verschillende zuiveltoetjes die getest zijn door Foodwatch kwamen bij de bekende supermarkten vandaan.Bij de meeste zuiveltoetjes blijkt het suikergehalte veel te hoog te zijn. Gemiddeld zit er in een toetje 10 gram extra suiker dan is voorgeschreven door de WHO. Het gaat hierbij om 10 gram per 100 gram toetje. De meeste producenten produceren toetjes met gemiddeld 14 gram suiker teveel. Er zijn ook producenten die het nog bonter wisten te maken en 23 gram suiker teveel in de toetjes deed. Er is al langer een vooroordeel dat kinderen teveel suiker binnen krijgen. Tandartsen geven al langer aan dat het kindergebit veel sneller gaatjes bevat, dan jaren geleden. De oorzaak lijkt te liggen bij kinderproducten waarvan ouders denken dat ze gezond zijn. Er bestaat ook een boek
50 Suikervrije KinderTraktaties die kan je ook helpen.

Toetjes zijn getest bij de bekende supermarkten

De toetjes van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en de Plus werden getest.Er werd o.a. gekeken naar het suiker, vet en zoutgehalte van de zuiveltoetjes. Van de 51 zuiveltoetjes die getest werden bleken slechts 5 toetjes te voldoen aan de eisen van de WHO. Alleen het eigen merk RockFrogs zuiveltoetje van Albert Heijn bleken aan de eisen van de WHO te voldoen. Alle andere zuiveltoetjes bleken helemaal niet gezond te zijn voor kinderen.

Hoeveel suiker zit er precies in een zuiveltoetje?

De meeste ouders hebben geen idee hoe schadelijk de extra suiker in de zuiveltoetjes is. Om een idee te geven zit er in een toetje met 23 gram teveel suiker ongeveer zeven suikerklontjes per toetje. Je kan je wel voorstellen dat dit teveel suiker is voor zowel volwassenen als kinderen. Een toetje voor het slapengaan is dus al helemaal geen slim idee. De kans dat je kinderen beginnen te stuiteren van een zuiveltoetje is groot.

Een te hoog vetgehalte in zuiveltoetjes

Naast een te hoog suikergehalte zijn er zuiveltoetjes met een te hoog vetgehalte. Driekwart van de zuiveltoetjes die getest werden door Foodwatch bevat een te hoog vetgehalte. De toetjes bevatten gemiddeld 2,5 gram extra vet per 100 gram toetje. Elke keer als je een kindje een zuiveltoetje geeft komt er dus veel te veel suiker en vet binnen. Het is een slecht teken dat producenten van kinderproducten hieraan meewerken. Terwijl de voedingsindustrie juist een verantwoordelijkheidsgevoel zou moeten hebben. In plaats van gezonde toetjes produceren maken ze toetjes bomvol suiker en vet.

Extra aandacht voor voedselveiligheid bij kinderen

Foodwatch hoopt met het onderzoek meer aandacht te krijgen voor voedselveiligheid in Nederland. Ouders moeten zich ervan bewust zijn wat ze hun kinderen te eten geven. Daarbij is het belangrijk dat ouders goed nadenken welke toetjes ze geven aan hun kinderen. Zelf een toetje maken met eerlijke producten en vers fruit is nog altijd de beste optie.