Ophef over suikervrij

Ophef over suikervrij

Nog niet zolang geleden ontstond er veel ophef over het feit dat een moeder haar zoon alleen rauw en suikervrij voedsel gaf. Iedereen had hier wel een mening over. Het zou zielig zijn, hij zou niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en het kwam zelfs zo ver dat het kind uit huis werd geplaatst. De jongen bleek echter kerngezond te zijn en nu hij ouder is, eet hij nog steeds wat hij van huis uit gewend is, suikervrije en onbewerkte producten.

 

Omgekeerde wereld

Maar is het bovenstaande niet een beetje de omgekeerde wereld? Een kind uit huis plaatsen omdat het supergezonde voeding krijgt? Hieruit blijkt wel hoezeer we gewend zijn geraakt aan het idee dat alles wat we eten gezond zou zijn, ook al staat het etiket boordevol met E-nummers en chemische toevoegingen. Zouden we niet eerder veroordelend moeten kijken naar de ouders die hun kinderen veel te veel pizza, frisdrank, patat, snoep, koek en chocolade geven? Een kind wat alleen maar water en thee te drinken krijgt wordt gezien als zielig, en nog triester is het als het kind op een partijtje geen zak snoep naar binnen mag werken omdat hij anders hyperactief wordt.

 

Suikerkindjes

In Nederland zijn er veel kinderen die lijden aan overgewicht door het eten van te veel geraffineerde suiker. Tel daarbij op dat kinderen tegenwoordig veel minder bewegen dan vroeger en je hebt een ideale combinatie voor een kind met te veel gewicht. Het is normaal geworden om goede prestaties van een kind te belonen met zoetigheid. Een goed rapport, een mooie tekening, daar krijgen ze een koekje of snoepje voor. Tijdens de Avondvierdaagse zijn er grote zakken snoep in omloop en zitten ouders ’s avonds met kinderen die misselijk zijn en moeten overgeven van het te veel aan suiker.

 

Gedrag

Er zijn veel onderzoeken gedaan die het verband tussen geraffineerde suiker en agressie, allergie en hyperactief gedrag bij kinderen aantonen. Bijna niemand wil eraan dat een kind wat bijvoorbeeld woedeaanvallen krijgt, de oorzaak misschien wel ligt in het eten van grote hoeveelheden snoep en andere producten met geraffineerde suiker. Maar het zou helemaal geen kwaad kunnen om dat eens goed uit te zoeken. Waarom niet een aantal weken proberen je kind onbewerkte en suikervrije producten te geven. Bij veel onderzoeken bleek dat er na enkele weken duidelijke positieve gedragsveranderingen ontstonden. Dus in plaats van het toedienen van medicatie zou het eigenlijk verplicht moeten zijn om eerst een ander voedingsschema te gaan gebruiken.

 

Geen beweging

Te weinig bewegen is uiteraard ook debet aan overgewicht. Kinderen die bijna niet buiten spelen en urenlang achter de computer of televisie hangen met daarbij een zak chips en een fles frisdrank, zullen veel vaker ongezond overgewicht ontwikkelen dan kinderen die een
sport beoefenen of veel buiten spelen. Helaas wordt er ook beknibbeld op de tijd dat kinderen gymlessen hebben op school. Tel daarbij op dat veel ouders hun kinderen met de auto naar school brengen, je hoeft niet heel intelligent te zijn om te beseffen dat dit een zeer ongezonde situatie is.

 

Betrek je kind bij het bewust boodschappen doen

Maak je kind al vroeg bewust van de gevaren die geraffineerde suiker met zich meebrengen en wijs het op gezonde producten. Geef ze fruit in plaats van snoep, stukjes komkommer in plaats van gevulde koek en thee in plaats van een glas frisdrank. Wanneer je het gewoon maakt dat er in plaats van bewerkte producten, gezonde en suikervrije tussendoortjes zijn, zal je kinderen niet horen klagen. Ook maaltijden kunnen erg lekker en smaakvol zijn zónder suikers en E-nummers.