Leven zonder suiker

Leven zonder suiker is mogelijk

Steeds meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met een gezonde levensstijl. Niet alleen op het gebied van meer bewegen maar ook wat betreft gezonder eten. En wanneer je je eens verdiept in je huidige eetgewoontes, kom je vast voor een aantal verrassingen te staan. Een ding wat je vooral zal verbazen is het feit dat we ontzettend veel suiker binnenkrijgen. Volgens verschillende onderzoeken gebruiken we in Nederland wel 38 kilo suiker per persoon! Is het echter mogelijk om zonder suiker te leven?

 

Ook jij

Misschien denk je, dat valt reuze mee, ik gebruik zoetjes in mijn koffie of thee. Maar let op: aan deze suikervervangers kleven ook vaak veel nadelen. Bovendien is het zo dat je buiten het zoeten van je koffie via andere voedingsmiddelen nog veel meer suiker binnenkrijgt. Verbaas je eens over de enorme hoeveelheid producten waarbij suiker toegevoegd is. Wanneer jij hebt besloten gezonder te gaan eten en drinken is het handig om te weten wat suiker, vooral de geraffineerde soorten, met je doen. En kom erachter of een leven zonder suiker mogelijk is.

 

Wat doet suiker met je?

Het gebruiken van geraffineerde suiker kan de oorzaak zijn van vele lichamelijke klachten. Enkele veel voorkomende klachten kunnen zijn: een lusteloos gevoel, migraine, darmklachten, allergieën en eczeem. En, maar dat was al langer bekend, is suiker een dikmaker en erg slecht voor het gebit.

 

Verslavende suiker

Er duiken steeds meer berichten op die zeggen dat suiker verslavend werkt en dat het net zo moeilijk is om van suiker af te komen dan van sigaretten en alcohol. Je kunt hier eenvoudig zelf achter komen door eens een periode suikervrij te gaan eten en drinken. Je zult al snel merken dat wanneer je de suiker achterwege laat, je last krijgt van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, zweten en stemmingswisselingen.

 

Snelle koolhydraat

Suiker is een koolhydraat afkomstig uit de suikerbiet of van suikerriet. Plantaardig is toch gezond? Ja, plantaardig is gezond, maar helaas worden de suikers gewonnen uit deze planten op een dusdanige manier verwerkt dat alle goede voedingsstoffen eruit verdwenen zijn.  Er is dus niets meer gezond aan geraffineerde suiker. Maar het wordt aan allerlei producten toegevoegd om de smaak ‘lekker’ te maken. Denk daarbij aan alle pakjes en zakjes uit de supermarkt, ijs, brood, vruchtendrankjes, snoep en koek. Maar er zijn ook producten waarvan jij denkt dat er geen suiker in zit, zoals augurken en vleeswaren. Lees de etiketten er maar op na.

 

Voordelen van suikervrij

De eerste weken zal het even doorzetten zijn, maar je krijgt er wel wat voor terug als je stopt met het gebruik van geraffineerde suiker. Er zijn bestaan veel boeken en websites op dit gebied die je kunnen helpen met het volgen van een suikervrij dieet. Besef dat je na enkele weken al veel voordelen kunt opmerken. * Je gaat beter slapen * Je krijgt meer energie * Je hebt minder last van hoofdpijn * Je huid wordt er veel mooier van * Hoera, je verliest gewicht!  Ga de uitdaging aan Wanneer je echt je levensstijl gezonder wil maken, ga dan eens de uitdaging aan om een tijdje zonder suiker te eten en te drinken. Je zult merken dat je middagdip verdwijnt, de trek in chips en taart weggeëbd is, en dat je zowel innerlijk als uiterlijk er echt op vooruit zal gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om je goed te oriënteren en je voor te bereiden op een nieuw begin: gezond leven zonder suiker. Maak er geen drama van omdat je ‘niets meer kan eten’. Je zult zien dat er voldoende voedingsmiddelen zijn die wel goed voor je zijn.

Probeer 20 dagen suikervrij,