Hoeveel suiker mag je op een dag?

Hoeveel suiker mag je op een dag?

We weten allemaal dat teveel suiker niet goed voor ons is. De meeste mensen zijn zich er ook van bewust dat suiker in de thee of koffie niet gezond is. We proberen hierop te letten, maar we zijn ons niet bewust van de suiker die verwerkt is in onze voeding. In veel pakjes en zakjes zit suiker verwerkt. De fabrikant geeft dit aan op de verpakking, maar de meeste mensen letten er niet op. Onbewust krijgen we hierdoor dagelijks teveel suiker binnen. Dit is een onbewuste dikmaker en zorgt voor een verhoogd risico op chronische ziektes.

Hoeveel suiker mag je dan wel hebben?

De WHO staat voor de wereldvoedselorganisatie. Ze stellen wereldwijde eisen aan ons voedingspatroon. Daarbij geven ze een advies hoeveel suiker, vet, koolhydraten etc. je op een dag mag binnen krijgen. Een volwassen vrouw mag 50 gram vrije suikers per dag binnen krijgen. Een volwassen man mag maximaal 60 gram vrije suikers binnen krijgen. Maar wat zijn vrije suikers? Dit zijn suikers verwerkt in producten door de fabrikant. Denk aan de suikers in vruchtensappen, siroop, honing, cornflakes of een maaltijdzakje. De meeste mensen maken de fout om hier niet op te letten.

Waarom is er een advies voor vrije suikers?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom de WHO een advies geeft om te minderen of te letten op vrije suikers. Het eerste doel is om overgewicht te voorkomen. Overgewicht is een groot probleem wereldwijd en zorgt voor chronische ziektes. Daarbij wil WHO voorkomen dat je tanden bederven door het gebruik van teveel vrije suikers. Maximaal 10% van je totale calorieën mag uit vrije suikers bestaan. Op basis hiervan kom je uit op 50 gram voor vrouwen en 60 gram voor mannen.

Vrije suikers en natuurlijke suikers

Het advies voor het beperken van suikers gaat bij de WHO voornamelijk over vrije suikers. Maar je hebt ook nog natuurlijke suikers. Dit zijn suikers die vanuit de natuur in groente, fruit en zuivel zit. Het zijn geen suikers die door een producent als smaakmaker zijn toegevoegd. Er wordt hier geen advies voor gegeven. Dit komt doordat de WHO wel graag wil aanmoedigen dat we groente, fruit en zuivel eten. Groente, fruit en zuivel past namelijk binnen de schijf van vijf. Maar er is wel een advies voor je totale suikerinname dit mag maximaal 90 gram zijn. Je mag hier de vrije suikers vanaf trekken. De overige suikers kan je besteden aan natuurlijke suikers.

Hoeveel suiker is 50 gram?

Als vrouw mag je maximaal 50 gram suiker. Het is lastig in te beelden hoeveel suiker dit precies is. Eén suikerklontje staat gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag dus 12,5 suikerklontjes en een volwassen man 15 gram. Dit lijkt veel en je hebt dit ook nodig voor je eigen energiebehoefte. Alleen onbewust krijgen we al snel veel meer binnen. Vooral door het gebruik van veel kant-en-klaar producten. 60% van de volwassenen krijgt dagelijks teveel vrije suikers binnen. We eten gemiddeld 17 suikerklontjes per dag aan vrije suikers. Dit komt neer op 25 kg suikerklontjes per jaar. Suiker is dus echt een onbewuste dikmaker.

Waar zitten de vrije suikers in?

De meeste volwassenen gaan de fout in met frisdranken en vruchtendranken. Bij vruchtendranken denken we vaak dat dit gezond is. Maar onbewust krijg je nog best veel vrije suiker binnen. De fabrikant voegt hier vaak veel vrije suiker aan toe. Pak ook eens een zakje spaghetti mix uit het schap van de supermarkt. Je ziet al snel dat hier 6 gram suiker aan toegevoegd is. Dit is al het begin van wat je dagelijks binnen krijgt. Zo zit er in nog veel meer producten extra suiker verwerkt zonder dat je het door hebt. Het is belangrijk om hierop te letten als je wilt minderen met suiker.