Gezond leven begint met letten op wat je eet

Gezond leven

Januari is de maand waarin we allemaal beginnen met gezonder leven. Er is een nieuw jaar begonnen en we willen allemaal aan de slag om onze leefstijl aan te passen. De meeste mensen beginnen in deze maand met een dieet of gaan naar de sportschool. Maar als je gezonder wilt leven kan je ook gewoon goed letten op wat je eet. Vaak denken we dat we gezond leven, maar worden we in de maling genomen door de supermarkt of fabrikant. We eten bijvoorbeeld “verantwoorde” producten waar teveel suiker in blijkt te zitten. In de praktijk zijn dit de grootste dikmakers in onze keuken.

Gezonde gerechten blijken boordevol suikers te zitten

We zien het vooral bij verantwoorde gezonde maaltijden in de supermarkt. In januari krijg je vaak extra advertenties te zien van supermarkten met “gezonde maaltijden” of “gezonde snacks”. Als je vervolgens de achterkant van de verpakking leest blijken de producten bomvol met suiker te zitten. Een gezonde snack blijkt ineens niet meer zo gezond te zijn.

In de maling genomen door de fabrikant

We worden vaak in de maling genomen door de fabrikant. De fabrikant probeert een product als gezond aan te prijzen door bewust het woord suiker niet op het etiket te zetten. Ze gebruiken daarom andere woorden om de suikers te verbergen. Woorden waardoor we denken dat het product wel gezond is. De fabrikant gebruikt vaak worden zoals: vruchtenextract, vruchtenconcentraat of sap concentraat. Dit zijn simpele woorden voor verborgen suikers. Vaak wordt er niet eens fruit gebruikt, maar gaat het om gewone suiker.

Fruitsuiker is helaas ook een dikmaker

Doordat een fabrikant woorden als vruchtenextract of vruchtenconcentraat gebruikt heb je het idee dat een product gezond is. In fruit zitten gezonde suikers is meestal de gedachten. Dit zien we ook bij het woord kokosbloemsuiker. We denken meteen dat dit gezond is, maar helaas is het net zo’n grote dikmaker als gewone suiker. Laat je dus vooral niet verleiden door chique woorden. Fabrikanten proberen vaak tevergeefs te verbergen dat hun product helaas niet gezond is. Kijk dus altijd goed het etiket na voor je iets “gezonds” gaat eten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *