Geraffineerde suiker in je voeding ontdekken

Geraffineerde suiker in je voeding ontdekken

Stoppen met suiker is lastiger dan je zou denken. Het is belangrijk om suiker op etiketten te herkennen. Je zou denken dat er op een etiket gewoon suiker staat. Helaas worden geraffineerde suikers onder verschillende namen op het etiket gezet.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op suiker, maar heb je zelf niet door hoeveel je eigenlijk op een dag binnenkrijgt. Als je wil stoppen met het eten van suiker dan betekent dit in het begin vooral veel etiketten lezen.

Ingrediënten gesorteerd op hoeveelheid

De ingrediënten moeten verplicht aangegeven worden op de achterkant van een zakje mix, kruiden, maaltijd etc. De ingrediënten worden gesorteerd naar hoeveelheid. Als suiker bijna helemaal bovenaan staat dan weet je dat een groot deel van de ingrediënten bestaat uit suiker.

Sommige producenten geven dit netjes in gram aan, maar lang niet iedereen doet dit. Het is niet verplicht, maar aan de hand van de sortering kan je deze informatie achterhalen.

Alternatieve namen voor suiker

Fabrikanten weten dat consumenten steeds bewuster worden van voeding. Ze weten dat steeds meer mensen suikerloos leven. Dit is de reden dat ze het woord suiker liever niet meer op hun verpakking zetten. Zeer zelden kom je de naam suiker nog tegen op de achterkant van een verpakking.

Er worden tientallen schuilnamen gebruikt om geraffineerde suiker in een product te stoppen. Een aantal schuilnamen zijn: Dextrose, Fructose, Fructosestroop, Siroop, Invertsuiker, Melasse, Glucose-fructosestroop. Daarnaast komt op een verpakking namen als rietsuiker, bruine suiker etc. voor, maar hierbij kan je zelf invullen dat het gaat om geraffineerde suiker.

Kant-en-klaar is bijna niet meer mogelijk

Als je gezond en suikerloos wil gaan leven dan is kant-en-klaar bijna geen optie meer. Producten waarvan je dacht dat ze gezond waren zitten bomvol met geraffineerde suikers. Ontbijt je bijvoorbeeld met muesli? De kans is groot dat deze rijk is met geraffineerde suikers.

Dit is de reden dat de krokant gebakken muesli een stuk zoeter is dan de gewone muesli. Cruesli bevat per portie al snel 15 gram suiker. Dit is de suiker die ze op het pak zetten er zijn ook nog schuilnamen aanwezig die jawel suiker bevatten. Je merkt al snel dat kant-en-klaar bijna niet meer mogelijk is als je suikerloos wil leven.