De zin en onzin van suikervervangers

De zin en onzin van suikervervangers

Dacht je met een zoetje in je koffie in plaats van suiker gezond bezig te zijn? Dan kom je bedrogen uit. Wat veel mensen niet weten is dat suikervervangers ook een chemisch goedje is en dat er aan het gebruik van andere zoetstoffen ook nadelen kleven. Hier zetten we enkele suikervervangers voor je op een rijtje en bespreken we de voor- en nadelen.

1. Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die je in heel veel producten kunt terugvinden. Bijna alles waarop staat: suikervrij, bevat bijna zeker aspartaam. Uiteraard wordt aspartaam gebruikt om de producten die lekkere zoete smaak te geven. Als je dan denkt een gezond suikervrij product in handen te hebben, denk dan nog maar eens goed na als er aspartaam in zit. Verschillende bronnen spreken van een zeer schadelijke stof, die vroeger zelfs op de verboden lijst stond! Diverse media geven aan dat het gebruik van Aspartaam ziek kan maken en zelfs kanker kan veroorzaken. Dit wordt echter wel tegengesproken door de voedingsproducenten die dit middel gebruiken.

2. Sorbitol

Deze zoetstof breekt langzaam af in het lichaam en zover het onderzocht is, er zijn niet veel nadelen te vertellen over Sorbitol. Wat wel bekend is, is dat deze suikervervanger een laxerende werking heeft, dus wordt geen grootverbruiker. Een voordeel van Sorbitol is dat het veel minder calorieën bevat dan gewone suiker.

3. Stevia

Stevia komt voor in de Zuid Amerikaanse Stevia plant en wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste vervangers voor suiker. Stevia heeft een zeer aparte smaak en je zult er echt aan moeten wennen. Het bevat ook geen calorieën. Toch zijn er ook een aantal onderzoeken die aangeven dat het gebruik van deze zoetstof toch niet echt heel erg gezond is.  Maar dat komt ook omdat wij hier alleen de bewerkte versie kunnen kopen. En zoals bij alle suikervervangers, zodra het bewerkt is, moet je eigenlijk bedenken dat het geen goed alternatief is voor suiker.

4. Rietsuiker

Rietsuiker is iets minder bewerkt dan de bekende witte suiker en het is bruin van kleur. Nu denken veel mensen, als het bruin is, is het goed. Rietsuiker heeft zijn kleurtje doordat niet alle voedingsstoffen eruit gehaald zijn. Maar voor de rest blijft het natuurlijk gewoon suiker.

5. Xylitol

Deze zoetstof komt er in de meeste onderzoeken goed vanaf. Het bevat veel minder calorieën dan suiker, het helpt gaatjes te voorkomen in het gebit en het schijnt zelfs goed te zijn voor je botten. Het enige nadeel is dat je ervan aan de diarree kan gaan, maar dan alleen bij inname van grote hoeveelheden. Voor de mens is Xylitol dus niet zo verkeerd, maar er bestaat een onderzoek waarin gezegd wordt dat het voor honden bijvoorbeeld levensgevaarlijk is. Dus let goed op je huisdier en laat je Xylitol niet onbewaakt staan.

Conclusie

We kunnen dus wel concluderen dat écht suikervrij eten en drinken inhoudt dat je eigenlijk ook geen suikervervangers moet gebruiken. Het is vooral een kwestie van smaak. We leren al van jongs af aan dat een zoete smaak lekker is en we zijn eraan gewend. In het begin zal je dus goed moeten beseffen dat een verandering van smaak goed mogelijk is maar wel even de tijd nodig heeft. Bijna iedereen die echt serieus met een suikervrij eetpatroon bezig is, zal je vertellen dat na enkele weken de zin in zoetigheid verdwijnt en dat je helemaal geen zin meer hebt in koekjes, slagroomtaart of frisdrank en chips.

 

Klik hier voor een cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij’