Voordelen van suikervrij

Voordelen van suikervrij

De eerste weken zal het even doorzetten zijn, maar je krijgt er wel wat voor terug als je stopt met het gebruik van geraffineerde suiker. Er zijn bestaan veel boeken en websites op dit gebied die je kunnen helpen met het volgen van een suikervrij dieet. Besef dat je na enkele weken al veel voordelen kunt opmerken.

* Je gaat beter slapen

* Je krijgt meer energie

* Je hebt minder last van hoofdpijn

* Je huid wordt er veel mooier van

* Hoera, je verliest gewicht!

 

Ga de uitdaging aan Wanneer je echt je levensstijl gezonder wil maken, ga dan eens de uitdaging aan om een tijdje zonder suiker te eten en te drinken. Je zult merken dat je middagdip verdwijnt, de trek in chips en taart weggeëbd is, en dat je zowel innerlijk als uiterlijk er echt op vooruit zal gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om je goed te oriënteren en je voor te bereiden op een nieuw begin: gezond leven zonder suiker. Maak er geen drama van omdat je ‘niets meer kan eten’. Je zult zien dat er voldoende voedingsmiddelen zijn die wel goed voor je zijn.

 

Suikervrij Shoppen

Wanneer je besloten hebt om geraffineerde suiker te verbannen uit je leven, zal het even zoeken zijn naar de producten die gezond voor je zijn en waaraan geen bewerkte bestanddelen zijn toegevoegd. Laat je niet misleiden door voedingsmiddelen waarop staat: Geen suiker! Kijk vooral op het etiket om te zien dat er dikwijls een andere zoetstof toegevoegd is om die lekkere smaak te waarborgen.

 

Alle zoetstoffen slecht?

Zijn alles suikervervangers dan slecht? Heel lang bestond het idee dat je door het vervangen van je twee suikerklontjes in de koffie door een zoetje, dat je dan heel gezond bezig was. Na vele onderzoeken blijken er aan suikervervangers ook nadelen te kleven. Het zijn toch ook weer chemische toevoegingen en in principe krijgen we voldoende natuurlijke suikers binnen door bijvoorbeeld fruit.

 

 

Veranderen van smaak

We zijn gewend aan zoet. Al vanaf onze kindertijd worden we ‘verwend’ door allerlei voedingsproducten met een lekker zoet smaakje. Daarom zal het even wennen zijn als je gaat beginnen met een suikervrij leven, omdat je gewoonweg niet bekend met nieuwe smaken. Toch, als je blijft volhouden zal je merken dat je went aan andere smaken. Bijna iedereen die suikervrij leeft, griezelt bij het idee aan een ijsje of een gevulde koek. Niet alleen omdat ze zich na het eten van suiker niet goed voelen, maar ook omdat zoet niet meer smaakt als lekker.

 

Is er dan helemaal niets te koop zonder suiker?

Je zou het bijna denken. Wanneer je eens goed rondkijkt in een supermarkt en oplet waar nu allemaal suiker in zit, denk je dat er niets te krijgen is zonder suiker. Volle vakken met chips, koek, chocolade en snoep, allemaal verpakt in leuke, kleurige zakken en pakken. En omdat je het zo vaak hebt gezien in televisiereclames maakt het nieuwsgierig. Maar wees sterkt. Wanneer je een gezond lichaam wilt met alle voordelen die daarbij horen, laat alle gesuikerde producten links liggen en ga op onderzoek uit naar wat goed voor je is.

 

Wat dan wel?

Gelukkig zijn er veel producten te verkrijgen waaraan geen geraffineerde suikers zijn toegevoegd. Er zijn websites die producten voor jou op een rijtje hebben gezet, je zult zien dat er een ruime keus aan gezonde voeding te krijgen is. Het is heus niet nodig dat je alleen maar op een wortel knaagt en als diner een plak tofu eet. Er zijn heel veel mogelijkheden om je ontbijt, lunch en avondeten afwisselend, lekker en vooral suikervrij te maken.

 

Gezonde producten

Je zult al snel merken dat er veel te koop is op het gebied van suikervrij eten. Kijk behalve in je vertrouwde supermarkt ook eens verder. Misschien is er wel een natuurwinkel bij je in de buurt en er worden steeds meer biologische markten georganiseerd. Gezond eten is echt een ‘hot item’ tegenwoordig. Er bestaan ook bedrijven die voor jou de boodschappen doen en het wekelijks bij je afleveren. Zij gebruiken bijvoorbeeld biologische streekproducten, vlees
en eieren van boerderijen uit de regio. Maar ook vruchtensappen die vers gemaakt zijn. Je kunt het jezelf dus ook makkelijk maken. Ook zijn er talloze recepten op het wereldwijde web te vinden, daar zitten vast en zeker ideetjes bij die jou zullen bevallen.

 

Wees creatief

Wanneer je rigoureus je eetgewoontes aanpast en vrij wilt worden van geraffineerde suikers moet je creatief zijn. Misschien was je gewend al je maaltijden te bereiden met kant en klare producten, zakjes en pakjes. Maar nu is het de bedoeling dat je alles zelf gaat maken. Ongemerkt zal je er plezier in krijgen je eigen saladedressing te maken, of die saus voor je pasta. Kortom, wanneer je bewust bezig bent met je eten, zal het je veel beter smaken.